torsdag 1 december 2011

Kokkaffe och kaffeost - en stund av njutning

Gå direkt till webshopen www.miessidesign.com


När det viner runt husknuten är det mysigt att krypa upp i soffan med en rykande kopp kaffe.  Caffelatte, cappuccino, latte macchiato, espresso i all ära men har du provat äkta kokkaffe? Det finns inget som slår nykokt kokkaffe med några bitar kaffeost i. Har du inte provat denna samiska delikatess har du chansen nu!


RECEPT KOKKAFFE

- Grovmalet kaffe
- Vatten

Mät upp kallt vatten och grovmalet kaffe i en kaffepanna och sätt på högsta värme på plattan. När vattnet börjar koka upp måste du vara med och ta kaffepannan av värmen när skummet börjar lägga sig lite. Kokar vattnet för länge, eller om det tar för lång tid innan vattnet kokar så blir smaken ganska frän av garvsyran. En del tycker kaffe klarnar bättre om man häller i en skvätt kallt vatten.

RECEPT KAFFEOST

- 2 l standardmjölk
- ½ dl vispgrädde
- 2 tsk ostlöpe (finns att köpa på apoteket)

Häll mjölk och grädde i en stor kastrull. Värm till 37° (fingervarmt).
Lyft av kastrullen och blanda i ostlöpen. Låt stå tills vätskan stelnat (ystat sig). Det tar 30 minuter eller lite mer, beroende på temperaturen. Tag sedan en hålslev och rör om försiktigt i kastrullen som värms på svag värme till fingervarmt. Under tiden för man försiktigt ihop osten från kanterna mot mitten. Sedan osten samlats till en boll värmer man till kokpunkten (får ej koka).

Lägg osten i en ostform (finmaskigt durkslag går också bra). Pressa ur så mycket vassle som möjligt. Ställ sedan på en tyngd och låt stå några timmar, så att vasslen pressas ur helt och osten blir torr.

Sätt ugnen på 200°. Grädda sedan osten i en välsmord eldfast form tills den fått färg. Linda om den varma osten i aluminiumfolie.
Skär några bitar kaffeost och lägg i kaffekoppen, fyll på med nykokt kaffe, vänta en stund så osten får bli lite mjukare. Ät med sked och njut! Men pass upp - kaffet är hetare än vanligt. Osten blir gnisslig och får fin smak av kaffet, påminner lite om halloumi. Detta är en samisk klassisker.

Som pricken över i:t, servera gärna kaffet i mugg designad av Annica Waara och kaffestunden är fulländad. Bli inte förvånad om du känner en längtan efter en plats på renfällen vid en öppen eldstad där en kanna kokkaffe står och drar, efter vindsus och vita vidder.

Smaklig spis!
Petra & Madeleine



Mugg i stengods av Annica Waara.
Köp på Liseberg eller beställ i webshopen!
 

1 kommentar: