måndag 2 april 2012

SLUSSEN CRAFT FAIR

Skönt att känna att solens strålar värmer igen - det luktar vår i luften. Våren känns helt klart inom räckhåll. Det inspirerar oss att börja planera för att vara med under årets upplaga av Slussen Craft Fair 26-27 maj på Stadsmuseets gård vid Slussen i Stockholm! En konstmarknad som ska fokusera på unikt och skulpturalt konsthantverk. Förebilden är framför allt Collect i London och SOFA i New York, två av de främsta konstmarknaderna i världen av liknande slag. Det är en anrik plats att vara på, där fanns en handelsplats redan på 1600-talet, så det känns extra kul att vi i år fått förmånen att bli uttagna att vara med!
Ni har väl inte missat Erica Huuvas nya serie LODDI (fågel). Finns både som örhänge och halsband.
Smyckeskollektionen LODDI symboliserar själen.
Var fågeln lik min själ.
Gå direkt till webshopen.

söndag 29 januari 2012

Samiska nationaldagen på Röhsska museet

Äntligen i Göteborg!!
Samiska nationaldagen 6 februari firas på Röhsska museet som har specialöppet just denna måndag.Det bjuds på ett späckat program med föreläsningar, film, modevisning och vernissage. Det hela pågår mellan kl 14.30 – 19.00. Erica Huuvas smycken som vi även har i vår nätbutik kommer att finnas på Röhska till och med den 4 mars 2012.
Under programpunkten kl 16.15 ”Konst- och designprojekt om samiska brudkläder och modets växlingar” kommer miessidesign.com att vara med på ett litet hörn och ha en modell som visar produkter från nätbutiken. Och det känns så klart väldigt roligt och hedrande. Vi kommer då att premiärvisa en ny produkt som snart finns i nätbutiken; Árbe Luhkka, en samisk finväderskrage i 100 % ull.
Visst kommer du?!
Vit Árbe Luhkka, design Stoorstålka, snart i nätbutiken.
Gå direkt till webshopen http://www.miessidesign.com/

onsdag 21 december 2011

Nu tar vi jul!

JODÅ!!! I morse var det ett tunt lager vitt på marken, minsann. Och har man valt att bosätta sig i Göteborg är det väl bara att gilla läget och vara tacksam för det lilla.  
Vi på miessidesign vill passa på att önska alla er goa kunder en riktigt fin julhelg – med eller utan snö. Tack för ert härliga engagemang i allt från tävlingar på Facebook till glöggkvällar och trevliga pratstunder på Liseberg. Idag beger vi oss dit för sista gången denna säsong, lite vemodigt!  
Sedan tar vi jul, men webbutiken är som vanligt är öppen dygnet runt alla dagar. Många tycker att mellandagarna är mysigaste tiden för att surfa runt i nätbutikerna i lugn och ro… en tid för nya drömmar och planer.
God Jul & ett riktigt Gott Nytt 2012!
Petra & Madeleine

onsdag 14 december 2011

Dörren står öppen...kliv på!

Ikväll är det julklappskväll hos oss. Just nu står glöggen på värmning och förföriska dofter letar sig ner i trappuppgången här på Västra Hamngatan… Och det är inte vilken glögg som helst. Olov Uhlin (Petras man) har kryddat den med kärlek och klassiska julkryddor. Kom och smaka!
Vi har dukat upp med lite godsaker både när det gäller tilltugg och julklappstips. Varför inte servera nyårsdrinken i Mia Viltoks läckra cocktailglas till exempel. Och har du bra tips på någon smaskig dryck att fylla glasen med blir vi superglada J
Lämna gärna en kommentar!

Smutta med stil! Dessa vackra glas, design Mia Viltok, hittar du i webshopen. Pris: 190:-/st.
Gå direkt till webshopen www.miessidesign.com

torsdag 1 december 2011

Kokkaffe och kaffeost - en stund av njutning

Gå direkt till webshopen www.miessidesign.com


När det viner runt husknuten är det mysigt att krypa upp i soffan med en rykande kopp kaffe.  Caffelatte, cappuccino, latte macchiato, espresso i all ära men har du provat äkta kokkaffe? Det finns inget som slår nykokt kokkaffe med några bitar kaffeost i. Har du inte provat denna samiska delikatess har du chansen nu!


RECEPT KOKKAFFE

- Grovmalet kaffe
- Vatten

Mät upp kallt vatten och grovmalet kaffe i en kaffepanna och sätt på högsta värme på plattan. När vattnet börjar koka upp måste du vara med och ta kaffepannan av värmen när skummet börjar lägga sig lite. Kokar vattnet för länge, eller om det tar för lång tid innan vattnet kokar så blir smaken ganska frän av garvsyran. En del tycker kaffe klarnar bättre om man häller i en skvätt kallt vatten.

RECEPT KAFFEOST

- 2 l standardmjölk
- ½ dl vispgrädde
- 2 tsk ostlöpe (finns att köpa på apoteket)

Häll mjölk och grädde i en stor kastrull. Värm till 37° (fingervarmt).
Lyft av kastrullen och blanda i ostlöpen. Låt stå tills vätskan stelnat (ystat sig). Det tar 30 minuter eller lite mer, beroende på temperaturen. Tag sedan en hålslev och rör om försiktigt i kastrullen som värms på svag värme till fingervarmt. Under tiden för man försiktigt ihop osten från kanterna mot mitten. Sedan osten samlats till en boll värmer man till kokpunkten (får ej koka).

Lägg osten i en ostform (finmaskigt durkslag går också bra). Pressa ur så mycket vassle som möjligt. Ställ sedan på en tyngd och låt stå några timmar, så att vasslen pressas ur helt och osten blir torr.

Sätt ugnen på 200°. Grädda sedan osten i en välsmord eldfast form tills den fått färg. Linda om den varma osten i aluminiumfolie.
Skär några bitar kaffeost och lägg i kaffekoppen, fyll på med nykokt kaffe, vänta en stund så osten får bli lite mjukare. Ät med sked och njut! Men pass upp - kaffet är hetare än vanligt. Osten blir gnisslig och får fin smak av kaffet, påminner lite om halloumi. Detta är en samisk klassisker.

Som pricken över i:t, servera gärna kaffet i mugg designad av Annica Waara och kaffestunden är fulländad. Bli inte förvånad om du känner en längtan efter en plats på renfällen vid en öppen eldstad där en kanna kokkaffe står och drar, efter vindsus och vita vidder.

Smaklig spis!
Petra & Madeleine



Mugg i stengods av Annica Waara.
Köp på Liseberg eller beställ i webshopen!
 

torsdag 24 november 2011

Många renfällar blev det :)

Nu har julen kommit till ett för övrigt grått och ruggigt Göteborg! Lite tidigt..? Ja, kanske. Men efter vår första intensiva helg på Liseberg har julstämningen i alla fall lyckats krypa in under skinnet på oss ordentligt. Det var många som besökte oss i kåtan (bl a Sanna Nielsen, artist) som vi delar med Annica Waara och hennes fantastiska konst. Vi fick svara på massor av nyfikna frågor, det är alltid lika roligt!     
Om du funderar på att besöka Jul på Liseberg måste vi verkligen slå ett slag för Lapplandsområdet. Här kan du (förutom att hälsa på oss) titta på renarna, fynda ren- och älgköttsprodukter, lappkakor och kaffeost. Och när det börjar kurra i magen får du inte missa att ta en Souvas (rökt renkött med bröd och sallad). Sååååå mycket godare än hamburgare. Blunda, njut av smakerna – och du kan nästan tro att du är på Jokkmokks marknad.
Förövrigt kan vi berätta att vi nu blivit hejare på att packa in renfällar. De verkar vara omåttligt populära just nu och de vi säljer är både plånboksvänliga och värmebehandlade för inomhusbruk.

Tänk dig fällen framför en sprakande brasa, en skummande äggtoddy och snöflingor utanför fönstret. Julen är här!
Petra & Madeleine
Lapplandsområdet. Det mysigaste området på Liseberg om du frågar oss!

fredag 11 november 2011

Nu är det jul igen. I alla fall snart på på Liseberg!

Många vill spara på julkänslan tills advent, men vi har förberett inför julen ett bra tag redan nu. I år kommer vi att vara med på Lisebergs julmarknad som slår upp sina portar fredagen den 18 november då fem miljoner julljus tänds i parken. Marknaden har allt som krävs för rätt magisk julstämning: gammaldags julmarknad, dignande julbord, isbana, och allsång. Vi kommer att finnas på plats fram till 7 december. Du hittar oss i kåtan i Lapplandsområdet tillsammans med Annica Waara. Hoppas du har möjlighet att besöka oss.

Juleljus i massor på Liseberg.
Skymningen faller i Lapplandsstråket på Liseberg.

Glöm inte att besöka vår nätbutik när du går i julklappstankar. Den stora fördelen med nätshopping är ju att butiken är öppen alla dagar, dygnet runt. Vårt showroom på Västra Hamngatan i Göteborg är dessutom öppet alla onsdagar fram till kl 17.30.

Själv har vi tjuvstartat julen här på kontoret – vi har tänt upp i fönstren. Det är ju något särskilt med julen ändå. //Petra och Madeleine