onsdag 21 december 2011

Nu tar vi jul!

JODÅ!!! I morse var det ett tunt lager vitt på marken, minsann. Och har man valt att bosätta sig i Göteborg är det väl bara att gilla läget och vara tacksam för det lilla.  
Vi på miessidesign vill passa på att önska alla er goa kunder en riktigt fin julhelg – med eller utan snö. Tack för ert härliga engagemang i allt från tävlingar på Facebook till glöggkvällar och trevliga pratstunder på Liseberg. Idag beger vi oss dit för sista gången denna säsong, lite vemodigt!  
Sedan tar vi jul, men webbutiken är som vanligt är öppen dygnet runt alla dagar. Många tycker att mellandagarna är mysigaste tiden för att surfa runt i nätbutikerna i lugn och ro… en tid för nya drömmar och planer.
God Jul & ett riktigt Gott Nytt 2012!
Petra & Madeleine

onsdag 14 december 2011

Dörren står öppen...kliv på!

Ikväll är det julklappskväll hos oss. Just nu står glöggen på värmning och förföriska dofter letar sig ner i trappuppgången här på Västra Hamngatan… Och det är inte vilken glögg som helst. Olov Uhlin (Petras man) har kryddat den med kärlek och klassiska julkryddor. Kom och smaka!
Vi har dukat upp med lite godsaker både när det gäller tilltugg och julklappstips. Varför inte servera nyårsdrinken i Mia Viltoks läckra cocktailglas till exempel. Och har du bra tips på någon smaskig dryck att fylla glasen med blir vi superglada J
Lämna gärna en kommentar!

Smutta med stil! Dessa vackra glas, design Mia Viltok, hittar du i webshopen. Pris: 190:-/st.
Gå direkt till webshopen www.miessidesign.com

torsdag 1 december 2011

Kokkaffe och kaffeost - en stund av njutning

Gå direkt till webshopen www.miessidesign.com


När det viner runt husknuten är det mysigt att krypa upp i soffan med en rykande kopp kaffe.  Caffelatte, cappuccino, latte macchiato, espresso i all ära men har du provat äkta kokkaffe? Det finns inget som slår nykokt kokkaffe med några bitar kaffeost i. Har du inte provat denna samiska delikatess har du chansen nu!


RECEPT KOKKAFFE

- Grovmalet kaffe
- Vatten

Mät upp kallt vatten och grovmalet kaffe i en kaffepanna och sätt på högsta värme på plattan. När vattnet börjar koka upp måste du vara med och ta kaffepannan av värmen när skummet börjar lägga sig lite. Kokar vattnet för länge, eller om det tar för lång tid innan vattnet kokar så blir smaken ganska frän av garvsyran. En del tycker kaffe klarnar bättre om man häller i en skvätt kallt vatten.

RECEPT KAFFEOST

- 2 l standardmjölk
- ½ dl vispgrädde
- 2 tsk ostlöpe (finns att köpa på apoteket)

Häll mjölk och grädde i en stor kastrull. Värm till 37° (fingervarmt).
Lyft av kastrullen och blanda i ostlöpen. Låt stå tills vätskan stelnat (ystat sig). Det tar 30 minuter eller lite mer, beroende på temperaturen. Tag sedan en hålslev och rör om försiktigt i kastrullen som värms på svag värme till fingervarmt. Under tiden för man försiktigt ihop osten från kanterna mot mitten. Sedan osten samlats till en boll värmer man till kokpunkten (får ej koka).

Lägg osten i en ostform (finmaskigt durkslag går också bra). Pressa ur så mycket vassle som möjligt. Ställ sedan på en tyngd och låt stå några timmar, så att vasslen pressas ur helt och osten blir torr.

Sätt ugnen på 200°. Grädda sedan osten i en välsmord eldfast form tills den fått färg. Linda om den varma osten i aluminiumfolie.
Skär några bitar kaffeost och lägg i kaffekoppen, fyll på med nykokt kaffe, vänta en stund så osten får bli lite mjukare. Ät med sked och njut! Men pass upp - kaffet är hetare än vanligt. Osten blir gnisslig och får fin smak av kaffet, påminner lite om halloumi. Detta är en samisk klassisker.

Som pricken över i:t, servera gärna kaffet i mugg designad av Annica Waara och kaffestunden är fulländad. Bli inte förvånad om du känner en längtan efter en plats på renfällen vid en öppen eldstad där en kanna kokkaffe står och drar, efter vindsus och vita vidder.

Smaklig spis!
Petra & Madeleine



Mugg i stengods av Annica Waara.
Köp på Liseberg eller beställ i webshopen!
 

torsdag 24 november 2011

Många renfällar blev det :)

Nu har julen kommit till ett för övrigt grått och ruggigt Göteborg! Lite tidigt..? Ja, kanske. Men efter vår första intensiva helg på Liseberg har julstämningen i alla fall lyckats krypa in under skinnet på oss ordentligt. Det var många som besökte oss i kåtan (bl a Sanna Nielsen, artist) som vi delar med Annica Waara och hennes fantastiska konst. Vi fick svara på massor av nyfikna frågor, det är alltid lika roligt!     
Om du funderar på att besöka Jul på Liseberg måste vi verkligen slå ett slag för Lapplandsområdet. Här kan du (förutom att hälsa på oss) titta på renarna, fynda ren- och älgköttsprodukter, lappkakor och kaffeost. Och när det börjar kurra i magen får du inte missa att ta en Souvas (rökt renkött med bröd och sallad). Sååååå mycket godare än hamburgare. Blunda, njut av smakerna – och du kan nästan tro att du är på Jokkmokks marknad.
Förövrigt kan vi berätta att vi nu blivit hejare på att packa in renfällar. De verkar vara omåttligt populära just nu och de vi säljer är både plånboksvänliga och värmebehandlade för inomhusbruk.

Tänk dig fällen framför en sprakande brasa, en skummande äggtoddy och snöflingor utanför fönstret. Julen är här!
Petra & Madeleine
Lapplandsområdet. Det mysigaste området på Liseberg om du frågar oss!

fredag 11 november 2011

Nu är det jul igen. I alla fall snart på på Liseberg!

Många vill spara på julkänslan tills advent, men vi har förberett inför julen ett bra tag redan nu. I år kommer vi att vara med på Lisebergs julmarknad som slår upp sina portar fredagen den 18 november då fem miljoner julljus tänds i parken. Marknaden har allt som krävs för rätt magisk julstämning: gammaldags julmarknad, dignande julbord, isbana, och allsång. Vi kommer att finnas på plats fram till 7 december. Du hittar oss i kåtan i Lapplandsområdet tillsammans med Annica Waara. Hoppas du har möjlighet att besöka oss.

Juleljus i massor på Liseberg.
Skymningen faller i Lapplandsstråket på Liseberg.

Glöm inte att besöka vår nätbutik när du går i julklappstankar. Den stora fördelen med nätshopping är ju att butiken är öppen alla dagar, dygnet runt. Vårt showroom på Västra Hamngatan i Göteborg är dessutom öppet alla onsdagar fram till kl 17.30.

Själv har vi tjuvstartat julen här på kontoret – vi har tänt upp i fönstren. Det är ju något särskilt med julen ändå. //Petra och Madeleine

onsdag 5 oktober 2011

Nätbutiken fyller 1 år!

Tänk att vår nätbutik snart fyller 1 år! Att ett år kan gå så fort. Så mycket roligt vi varit med om under detta år. Lite nostalgisk och stolt blir man när man tänker tillbaka på allt som hänt: sena kvällar inför lanseringen av nätbutiken – vi var inte alltid bästa vänner med vår programvara, välbesökta vernissaget på anrika Hagabadet i Göteborg i svinkalla november, resan till Jokkmokksmarknad i februari där vi pulsade runt, njöt av allt vackert och träffade många av våra leverantörer, all rolig respons från nöjda kunder, vår konferensresa till Teneriffa i april då vi slet med engelska översättningen, invigningen av vårt showroom i centrala Göteborg i maj och all uppmärksamhet vi fått i press och tidningar. Tusen tack alla våra duktiga formgivare, alla kunder och vänner därute som gör detta möjligt.

Nu vill vi bli ännu bättre och behöver din hjälp! Vi vill ha feedback kring shopen. Svara ärligt på frågorna 
1) Vad gillar du med shopen? 
2) Vad tycker du mindre bra om? 
3) Synpunkter på sortimentet. Vilka andra produkter vill du se? 
4) Prisnivån? 
5) Om du följer oss på blog, facebook och i nyhetsbrev – hur sköter vi oss i   här? .....och alla andra synpunkter du har.

Ett presentkort värde 300 kr väntar på en av er som svarar. Maila dina synpunkter till info@miessidesign.com senast 21 oktober!


Hipp hipp hurra - 1 år sedan nätbutiken öppnade!

Invigning och vernissage på Haga badet en svinkall novemberdag.

Inköpstripp till Jokkmokks marknad.



I maj flyttade vi in på Västra Hamngatan 7A!
Vårt showroom är öppet på onsdagar - välkomna!

fredag 30 september 2011

Månadens gästbloggare funderar på tiden

Månadens gästbloggare är Anna Sarri som är tredje generation Sarri som bor och har en fast bas vid samma lilla fjällsjö i Nikkaluokta. Anna äger familjeföretaget Nikkaluokta Sarri AB som i flera generationer levt med och utvecklat turismen i våra fjälltrakter.
_________________________________________________________________



Anna: Nå nå, september månad räcker inte många timmar till – tänk att vi alltid räknar vår tid ,inte bara räknar i tid utan jagar och forserar tid – det är oslagbart härligt att vara till fjälls eller ute i naturen där tiden inte är väsentlig, detta är egentligen en av baserna i vår samiska kultur – detta att tidsuppfattning inte är klocktid utan -det-tar-den-tid-det-tar-, och tid är inte alltid det viktigaste – inte heller planering av tid i klocktimmar! Detta är ett exempel på kittet i en kultur – jag tänker på sådant som inte riktigt syns utan mer känns och märks mellan raderna, i uppförandet och i tänket. Sådant som man är bekväm med, förstår sig på och känner sig hemma i. Och som på samma gång då är obekant, spännande och kanske annorlunda för en besökare.
Som vattnet i naturen, som faktiskt styr oss och ger
kraft på många olika vis.
Traditionell kunskap är ett annat begrepp som är på tapeten – och inte minst överförandet och bevarandet av kulturkunskap – oj oj vi har mycket kvar innan all vårt folks samlade kunskap är överförd och kanske i bästa av världar faktiskt är kunskap som används vardagligen.
Kunskap är tid, tid är kvalitet, vi måste bli
riktigt mycket bättre på att fånga och bevara
vardagliga saker, lyssna och lära, för en dag
är vår generation nästa bärare av, ja allt!
Jag håller på och klurar på visioner- en vision för mig själv, likaså en vision för min familj, inte minst en vision för mitt företag Nikkaluokta Sarri AB . Vision är vilja och framtidssyner, det ultimata vore förstås att vi alla och envar har detta i minnet när vi gör våra små steg framåt. Ofta är det då så att det är lika mycket andras insatser som påverkar oss ,jag tänker då på miljöproblem och andra hotbilder som vi ställs inför som t.ex gruvdriftexploateringar och vindkraftsinstallation i renbetesland.

Tankens kraft är magisk och tänk vilken kraft framåt om vi skapar en gemensam vision – alla samiska entreprenörer som med gemensamma krafter når kvalitet och tillväxt istället för att var och en och en går efter varsin stig.
Med en rik samisk historia och livskraftig kultur med blicken
mot framtiden (bild från Kiruna samegårds museum)
Jag har genom åren engagerat mig och funnits med i olika slags gemensamma satsningar som alla har sin grund i samisk framtid – det samiska köket / en samisk matakademi / slow food sápmi / renlycka/ eallin biras /giron sapmi / visit sapmi /levande sameby…. det finns många olika arenor och vi alla skulle passa på att ta dragkraft av lika sinnade och tänka våra visioner var och en av oss och inte minst tillsammans. Se och lär av de hot och svårigheter som finns- men se möjligheterna och fokusera mer på detta. Nog är hösten en mötestid och tid för tankar - i det finns så mycket framtidsbroar.

Det är inte egentligen så illa för samiskt samhälle 2011 – för det finns så mycket starka – duktiga – visionära samiska framtidsbärare bland oss. Gemensamma mål , egna visioner, baserat på kulturkitt och framtidstro – kan det bli bättre!

Så mina filosofiska hälsningar blir: Hämta kraft och inspiration i den tidlösa naturen, sök inifrån och sikta mot stjärnorna.
Och så måste jag komma ihåg att köpa hundmat och margarin.

onsdag 28 september 2011

Gästbloggare om nysnö på fjälltopparna!

Månadens gästbloggare är Anna Sarri som är tredje generation Sarri som bor och har en fast bas vid samma lilla fjällsjö i Nikkaluokta. Anna äger familjeföretaget Nikkaluokta Sarri AB som i flera generationer levt med och utvecklat turismen i våra fjälltrakter.
__________________________________________________________________________________
Anna: Nå men hej igen

En vanlig september helg i min lilla värld – naturen fascinerar och överraskar oss åter igen.
Det är uppehåll med regnandet och i stället nysnö på topparna runt byn! Vi vet inte riktigt vad vi ska tro men efter en månads ihållande regn så är det bara helt underbart med förändring!
Jaha, lite för tidigt men förtrollande vackert med vita
fjäll - fast själen vill ha en lång fin höst innan all snö
återvänder till oss.
Ett vanligt scenario under älgjaktsmånaden – samtal med dalgångens älgjägare på väg ut eller hem.Det är vida samtalsområden som vi hinner avhandla. Denna gång till exempel – hur många mil körs egentligen mellan olika bo – arbetsplatser med jobb i byn och inom rennäringen, - hur skulle samebyarna kunna formulera sina visioner och ser dessa lika ut för var enskild individ, - vem väljer vi att betala åt är ointressant: bensinbolaget/lånegivaren/bilreparatören, - hur för man vidare traditionell kunskap mellan generationerna, - är LCHF-dieten smart på andra vis än för viktminskning, - är älgjakt roligt eller spännande eller ett måste, - hur mycket har ändrats i omvärlden fast vi inte hänger med riktigt...osv. Det går aldrig att räkna ut var diskussionerna ska hamna – och det är inspirerande.
The Blind -brothers Laevas på väg ut till älgskogen
Nikkaluokta är härlig på hösten, främst för att jag inte är på väg till eller från jobbet hela tiden, denna lördagmorgon blev det en tur efter stigen till Kåge – mitt smultronställe och mitt hemmafjäll – jag tror nog att alla och envar har en plats på jorden som liksom är kärnan – dit du längtar och känner ro i själen av att se. Så är det med Kåge för mig( och säkert för fler). Tänk så många generationer samer som detta vackra fjäll vakat över. Naturen efter de sluttningarna är så skiftande och utsiket när du kommit upp på platån är – ja sagolik.... Och tänk så mycket slöjdmaterial det finns att hämta i naturen. Helgen gav också en stund med Johan Huuva en slöjdare från Laevas som har stor erfarenhet och slöjdar till husbehov.
En vävsked i renhorn, risken är stor att
detta hantverk försvinner - hur många
väver medvävsked idag, de flesta är
i äldre generationen - väva skoband är ett
hantverk som jag inte lärt mig än!

Raskt över till en annan fartfylld helgaktivitet. Publik till serieslutspel av fotboll – flickorna i Kiruna har lyckats riktigt bra denna säsong och fast vi i publiken frös fick vi glädjas åt bra och rolig fotboll.
Kiruna FF flickor 95-96 seriesegrarinnor! Bra jobbat
tjejer - ett lag med många lovande sametjejer i - så
Sápmi´s landslag har anledning att se åt Kiruna i framtiden

Det kommer mera ! Nu inventeras även förråd och garderober efter värmande kläder och skor för vintern visar sin tänder och kyliga vindar gör oss sällskap här i Nikkaluokta och Kiruna! Och det är vackert utomhus och dessutom är listan som måste fixas innan snön kommer lång!
Så vi höres...
Inspirerande arbetsplats

torsdag 22 september 2011

Månadens gästbloggare

Månadens gästbloggare är Anna Sarri som är tredje generation Sarri som bor och har en fast bas vid samma lilla fjällsjö i Nikkaluokta. Anna äger familjeföretaget Nikkaluokta Sarri AB som i flera generationer levt med och utvecklat turismen i våra fjälltrakter.
__________________________________________________________________________________

Anna: Hej alla!

Så var det höst – äntligen, min höst är efterlängtad både av mig själv och min familj. Fjällvärlden slår igen sin stora famn och mörkret känns stillsamt,vänligt och bra. Våra fjällturister har åkt hem och nu är det bara vi själva kvar, det lyser spridda lampor i byn där vägen tar slut.
Så är turistsäsongen över, vi hoppas att många hittar tillbaka
nästa sommar, och att alla vet att detta inte är någon vildmark 
utan ett samisk kulturlanskap med spännande historia...
Men de bästa höstdagarna har inte hunnit komma än - Min höst ska ha hög klar luft, klarblå himmel, höstfärger i  björkskogsluttningarna och lite nysnö på fjälltopparna. Liten ryggsäck och gott fika med fri utsikt så långt blicken kan nå. Då är det som bäst!

Denna hösten har det varit mest regn och rusk, både fjällturism, renslakt och älgjakt som haft intensiva septemberdagar, styrs av naturen och får vackert finna sig i att gå lite på halvfart. Optimist som jag är, tror jag helt säkert att de finaste höstdagarna kommer, nu snart, med go fika vid elden!!
Kokkaffe och många runt elden ,vardagslycka för mig!

Höst betyder ju skola och mer fasta rutiner - i år har jag tre skolbarn i tre olika skolor.  På föräldramöte på sameskolan talade vi om hur vi får våra unga att värdera samiska språket högre och hur man ordnar bra och inspirerande inlärning utan riktigt bra läromedel. Samiska språket förlorar alltid i matchen mot svenska och till och med engelska, vi är många föräldrar som behöver mer stöd och hjälp för att samiska språket ska bli starkt även för nästa generation.

På högstadiet får eleverna inga samisk integrering-lektioner då det inte finns någon lärare!  Kris läge tycker jag och är mycket orolig för det inte händer något för att de ska få sina samiska lektionstimmar som tidigare år. På gymnasiet finns ingen lärare till samiska kursen så eleverna får läsa spanska !

Tre skolor i ett samiskt kärnområde - bara problem att lösa för att de unga ska bli vassa och starka i sin samiskhet! Optimist som jag är så hoppas jag att allt löser sig och det snart!!!

<> 
Lära för livet, att följa med i renskötselns olika 
moment är ett lärande som måste få börja tidigt
och få fortsätta hela uppväxten  - ibland är det
svårt att få ledigt för detta värderas inte alltid
som lärande av skolans värld!


tisdag 30 augusti 2011

Månadens gästbloggare om sista helgen i augusti


Lotta Willborg Stoor är augusti månads gästbloggare. Hon står bakom den uppmärksammade bloggen ”Mitt Sápmi ligger mitt i Stockholm”. Dessutom grafisk designer, författare, fotograf och slöjdare.
__________________________________________________________________________________


Lotta: En Lihkko blir till, & så mera mat i väntan på läderpaket :)

Så kom den sista helgen i augusti. Vi passade på att både äta frukost och lunch på balkongen i solen och dessutom blev det lite helg-jobb därute. Man måste liksom hålla i de härligt varma dagarna i slutet av sommaren och riktigt ladda upp sig själv med värmen inför vintern. Att kunna ta med sig både maten och jobbet ut är härligt och så är det bättre att slipdammet från renbenen inte hamnar inne. Nytta med nöje :) 

Det blev alltså smyckestillverkning denna helg. Juhán har en egen kollektion vid namn LILLSTÅLKA där han gör smycket Lihkko. Ett samiskt lyckosmycke. Givetvis hjälps hela familjen åt när det behövs. Ben ska kokas, rensas och putsas. Sedan fästas med mässingsringen. Fix och trix. Kul ! Men när balkongen ändå kändes lite för liten stack vi iväg till mina föräldrar på Dalarö. Juhán och jag tog pendeltåg och buss med all packning. Per Niila cyklade de fyra milen. Vi kom nästan fram samtidigt. 

Det blev en härlig helg ute på Dalarö och jag passade på att rensa bland mina gamla flyttlådor som jag har haft stående därute sedan någon av alla mina flyttar.

Nu har det blivit måndag och vi väntar på en stor leverans med bältesläder och annant smått & gott från en av våra leverantörer. Det är alltid lika spännande om de ska hitta fram. Jag sitter med balkongdörren öppen så att jag ska kunna höra budbilen nere på gatan. Av någon anledning blir det nästan alltid strul med våra paket. Men den som väntar på något gott....
Juhán och Per Niila jobbar på balkongen och jag har fixat
 lunch som för dagen bestod av Storlule-blåbär och
Dalarö-hallon med vispgrädde
När Lihkko-benen har kokats ska de rensas från kött och brosk...
... sedan torkas i solen och slipas fina
Såhär fint blir det :)
När Juhán och jag satt på Dalarö-bussen cyklade Per Niila om
oss när bussen stannade vid en hållplats :)
När vi kom hem igen lagade vi till en abborr-filé-gratäng med
tomat, lök, vitlök och grädde. Mums !
Det har blivit dags för mig att avsluta den här trevliga gästbloggningen och skicka vidare stafettpinnen till någon annan cool same ute i världen som vi får chansen att följa här på Miessi-bloggen. Vi ses någonstans i Stoora Sápmi :)

Hej hopp alla och tack för mig 

/// Lotta och STOORSTÅLKA-familjen

onsdag 24 augusti 2011

Gästbloggare på miessidesign.com

Lotta Willborg Stoor är augusti månads gästbloggare. Hon står bakom den uppmärksammade bloggen ”Mitt Sápmi ligger mitt i Stockholm”. Dessutom grafisk designer, författare, fotograf och slöjdare.
__________________________________________________________________________________


Lotta: STOORSTÅLKA-livet, arbete & middagar

Igårkväll fixade jag en liten mini-kräftskiva för å fira att Per Niila äntligen kom hem från Jokkmokk. Jättegoda, jätteröda kräftor med avokado, tomat, västerbottenostchips & citronmajonäs. Lite rosévin till & så jordgubbar efteråt. Mums !

Idag börjar vi ta tag i lite gemensamt jobb som legat i vila under sommaren. Vi struntade i solen utanför och packade varuprover som ska skickas iväg norrut till kvällen. 
STOORSTÅLKA Varuprover på väg
När allt jobb hade skickats iväg med posten tog vi äntligen tag i middagsbestyren. Idag firade vi med abborrfillé som vi fiskat för några veckor sedan i Storlule. Ett helt gäng abborrfilléer, massor av gul lök, tomater, vitlök, salt, citron och massor av smör. Allt knycklades in i folie och skjutsades in i ugnen för att sedan åtnjutas tillsammans med aioli & rödvin. Super-duper-saftigt & gott blev det !
Stor-Lule aborre från frysen

Tomater, gul lök, vitlök och citron ligger och väntar
på att bli nerpackade med fisken

Skirat smör är ett måste till fisken

Middagsdags :)


tisdag 23 augusti 2011

Gästbloggare på äventyr till sjöss

Lotta Willborg Stoor är augusti månads gästbloggare. Hon står bakom den uppmärksammade bloggen ”Mitt Sápmi ligger mitt i Stockholm”. Dessutom grafisk designer, författare, fotograf och slöjdare.
__________________________________________________________________________________
Lotta: En dag på jobbet
 
I morse när solen sken var jag extra glad att jag fick chansen att lämna sömnadsdammet hemma för att ikläda mig rollen som hopp-i-land-kalle, servitris och allt-i-allo på en båtcharter. En långtur genom hela södra skärgården med snittar och champagneprovning för gästerna under färden till en riktigt bra krog. Jag packade regnkläder och varma tröjor för att vara på den säkra sidan. Man vet ju aldrig med vädret och dessutom skulle det bli några timmars väntan för oss i hamn under gästernas restaurangbesök innan vi sent på kvällen skulle ta oss tillbaka in till stan. 

Allt började så bra. Vi tuffade iväg i god tid mot Nynäshamn där vi skulle plocka upp de första gästerna. Solen värmde och champagnen låg på kylning. En sån där perfekt sensommardag till havs. Vi skrattade när vi såg en båt som hade kört rakt upp på en grynna nära farleden. Nu låg den däruppe, förtöjd i pricken för att inte glida av. Det såg inte klokt ut. 

Men så när vi var mitt ute på Baggensfjärden började motorn krångla för att efter en liten stund sluta fungera helt. Våra skratt tystnade och efter en stunds felsökande fick vi inse att vi var tvungna att fixa hjälp. Vi vinkade till oss en stor motorbåt och de var så snälla att de bogserade oss tillbaka till hamnen. Snopet ! 

Strax efter lunch var jag tillbaka bland tygerna och Globen lyste kritvit i solskenet. Det blir inte alltid som man tänkt sig....
På väg ut med båten

Med god fart ut till havs

Den där båten på grynnan

Bogsering pågår

Kapten ringer och försöker rädda situationen

Några snittar och lite läsk blev vår snopna lunch innan
vi fick dra hem alldeles tidigt :( 
 

fredag 19 augusti 2011

Samiska influenser i höstens mode och inredning

Den 24 juli kunde vi läsa i DN om höstens stora trend - samisk design i allt från mode till inredning. Vurmen för det samiska tror trendanalytikern Stefan Nilsson kan hänga ihop med ökad miljömedvetenhet och intresse för det ekologiska och närproducerade. En motreaktion mot överkonsumtion och kopierade prylar, helt enkelt.
 
- Det finns en ärlighet i traditionellt hantverk som sameslöjd. Man vet var och hur sakerna är tillverkade och att det finns en tradition och omsorg bakom, säger han.

Enormt spännande, tycker vi! Och som ringar på vattnet har även vi fått en del frågor från media. Nu följer vi utvecklingen med stort intresse samtidigt som vi jobbar på att bredda vårt sortiment.

Härlig sensommar!
Petra & Madeleine

torsdag 18 augusti 2011

Månadens gästbloggare om hennes nomadiska sommar


Lotta Willborg Stoor är augusti månads gästbloggare. Hon står bakom den uppmärksammade bloggen ”Mitt Sápmi ligger mitt i Stockholm”. Dessutom grafisk designer, författare, fotograf och slöjdare.
__________________________________________________________________________________
Lotta: En nomadisk sommar på vift mellan alla hem

Stockholm - Gällivare - Ruokto - Abisko - Alesjaure - Ahppar - Abisko - Ruokto - Jokkmokk - Ruokto - Gällivare - Ornö - Globen

Min sommar har varit fylld av härliga äventyr både i storstan, till fjälls och i skärgården. Cykelvägarna i Stockholm är superbra och gör det lätt att botanisera bland nya badställen och häftiga utsiktsplatser. Dessutom är det bra träning inför fjällvandringar om man känner för sånt. 

Min lilla STOORSTÅLKA-familj tog ledigt från scenografisömnad, design, jojkuppdrag, skola och annat jobb. Vi packade ryggsäckarna och tog flyget norrut för att hänga med släkten och göra långa vandringar i fjällen och fiska. 

Här kommer några bilder från sommarens matupplevelser och irrfärder från norr till söder.
Jag, Juhán, Ante och Per Niila högt ovanför
Stora sjöfallet på en dagstur med färska
vandringsstavar
.

Mat och kokkaffe är ju livsnödvändigt att ha med sig på turen.
Här har vi varmrökt sik som värmdes i folie över elden
.

Vi plockade massor av juopmu (fjällängsyra) på sluttningarna.
Tre stora påsar fulla kokades ner och förvandlades till
en halv kastrull grön gröt. Smaken kan nästan liknas vid mild
rabarber och det är gudomligt gott att äta med grädde.

Det blev fint rödingsfiske i fjällsjöar.

Jag åkte tillbaka till Stockholm och ut på Ornö i
skärgården för att vara med på Råbocksjakten
med mamma och pappa. 

Det går utmärkt att plocka blåbär på rådjursjakt.

Tillbaka hemma i Johanneshov vid Globen har jag tagit tag i
en hög syjobb som legat och väntat länge.

Min urbana fjällutsikt från sybordet.

onsdag 3 augusti 2011

Fjällsemester!

Här kommer en semesterhälsning från Fulufjällets nationalpark. Sommar i fjällen är verkligen fullständig frihet! För alla er som aldrig varit i fjällen på sommaren måste vi rekomendera att testa det någon gång. Garanterar er att det finns ingen bättre plats att vara på när man vill stanna av, hämta kraft och få nya tankar och ideér!
Det är en speciell känsla att vara ovanför trädgränsen!

Precis ovanför Njupeskärsfallet


Sveriges högsta vattenfall



"..i dessa vidders blå
hör jag livets berättelse
i vindarna älvarna skogarna
de jojkar.."
Nils-Aslak Valkeapää